top of page

Hou vol, hou vast | inspiratiedag voor jeugdhulpverleners

Hoe geef je het leven van jongeren met acting-out gedrag toekomstkleur?

Het kan dus wel: jongeren met acting-out gedrag de klik laten maken zodat ze zich thuis voelen in hun omgeving. Maar hoe kan jij een gamechanger voor hen zijn? Welke dingen geven toekomstkleur aan hun leven? En wat is nodig om positief perspectief te bieden?

VOLZET!

06-2023_Heem_landingspagina_studiedag_beeld.png

Ervaar tijdens de inspiratiedag Hou vol, hou vast dat verbinding en volhouding écht werken. Want waarom kan dit seminarie een eye-opener zijn voor jou als jeugdhulpverlener?

 

  • In praktijkworkshops ontdek je het succes van de herstelgerichte benadering

  • Gerenommeerde specialisten geven je dieper inzicht in de nieuwste ontwikkelingen

  • Je wisselt van gedachten met even gedreven collega’s uit jouw sector

Wanneer?

Donderdag 12 oktober 2023

Vanaf 9u

Waar?

VAC - Hendrik Van Veldekegebouw
(Kon. Astridlaan 50, 3500 Hasselt)

Voor wie?

Dit seminarie is speciaal voor hulpverleners die werken met jongeren met acting-out gedrag

Wat neem je meer naar huis?

Je krijgt werkbare handvatten om een verschil te maken voor de jongeren die jij begeleidt

Is dit exact wat jij nodig hebt om eindelijk voor een doorbraak te zorgen in het begeleidingstraject van ‘jouw’ jongeren? Verneem nu wat er voor jou op het programma staat.

Programma: zo ziet jouw inspiratiedag eruit

 

09u00 – 09u30 | ontvangst

 

09u30 – 09u45 | inleiding en verwelkoming

 

09u45 – 10u45 | keynote door prof. Ronny Bruffaerts

 

Wat verschuift er binnen de zorg voor minderjarigen? Prof. Ronny Bruffaerts (UPC KU Leuven) gidst je door enkele opmerkelijke veranderingen: van toename van agressie over meer gedragsproblemen tot een gedaalde motivatie om hulp te vragen. Deze tendensen staaft hij aan de hand van markante resultaten uit populatieonderzoek.

 

10u45 – 11u00 | pauze

 

11u00 – 12u30 | keynote door prof. Peter Adriaenssens

 

Prof. Peter Adriaenssens (UPC KU Leuven) is een begrip in de jeugdpsychiatrie. Hij geeft je een inkijk in de toenemende problemen van jongeren en overtuigt je met een pleidooi om ze… beter vast te houden. Met duidelijke grenzen, door te leren luisteren en via solidariteit. Niet omdat het moet. Maar omdat we jongeren leren ervoor te kiezen.

 

12u30 – 13u30 | lunch

 

13u30 – 15u00 | plenaire sessie: SOS Kinderdorpen - traumasensitief werken

​

Kinderen en jongeren in de jeugdzorg en het thema trauma zijn nauw met elkaar verbonden.

​

Hoe kijken we naar trauma? Wat verstaan we onder trauma? Hoe beïnvloeden traumatische ervaringen de ontwikkeling van kinderen en jongeren? En welke impact hebben deze ervaringen op hun gedrag?

 

In deze sessie kijken we kort naar de belangrijkste theoretische kaders over trauma. Vanuit een duidelijk begrip kijken we naar de impact van trauma in het leven van kinderen en jongeren. Ten slotte zoeken we naar handvaten om op een traumasensitieve manier te kunnen werken in de jeugdzorg. Het opzetten van een traumasensitieve bril betekent anders kijken naar het gedrag van kinderen en jongeren en kritisch durven zijn tegenover je eigen gedrag en gedachten als hulpverlener.

15u00 – 15u15 | pauze

 

15u30 – 17u00 | workshop naar keuze

Workshop 1: Arktos –Actiegericht werken  (Floris Vansichem) - VOLZET!

​

Wat gebeurt er in je lichaam in spannende situaties? Wat zijn jouw patronen/ reflexmatige reacties wanneer het spannend wordt?

​

Is jouw natuurlijke reflex altijd op maat van de situatie? Welke tools kan je inzetten om op een bewuste manier te reageren in stresssituaties?

​

Aandacht in Actie is een theoretisch kader waarmee de meeste jongeren in Heem op één of andere manier aan de slag gaan.

Workshop 2: Alba – actie- en ervaringsgericht werken met jongeren en hun context - VOLZET!

​

In deze workshop leren we hoe we gezinnen en hun (adolescente) kinderen  letterlijk  in beweging kunnen zetten. Soms slagen we er in om zo  een doorbraak binnen het begeleidingstraject te creëren. Het samen  aangaan van  uitdagingen, het delen van positieve ervaringen, … laat op een directe non- verbale manier toe te werken aan (herstel van) vertrouwen. Zelf in de actie gaan brengt spontaner reflectie teweeg en werkt verbindend. De focus ligt meer op kansen  dan op tekorten. We spreken krachtbronnen van het gezin  aan en activeren hun probleemoplossend vermogen.

 

Als het weer het toe laat, gaan we naar buiten.

Workshop 3: UCLL - VOLZET!

​

Hoe omgaan met (online) agressie bij jongeren?


Door Evi Verdonck (UCLL - expertisecentrum Resilient People, PBA Orthopedagogie) en Pieter Frederix (UCLL - expertisecentrum Inclusive Society, PBA Orthopedagogie).

 

Evi en Pieter zijn coördinatoren van het postgraduaat Praktijkgerichte Jeugdcriminologie. 

Workshop 4: Heidi Franssen en collega – DGT - VOLZET!

​

In deze workshop willen we je meenemen in de basistheorie van de dialectische gedragstherapie en inzage geven in de werking ervan. Aan de hand van oefeningen kan je ervaren wat de jongeren ervaren.

Workshop 5: Annick Seys - VOLZET!

​

Bedoeling van de workshop is om de deelnemers te laten kijken via een krachtige tool (ACT Matrix) te laten kijken naar hun eigen gedrag en de motivatie ervan wanneer jongeren ‘acting out’ gedrag stellen. Vaak gaat dit over het zoeken naar veiligheid en controle waardoor er bvb. uit contact gegaan wordt, in de eerste plaats met zichzelf maar uiteraard ook met de jongeren. Deze tool kan nadien gebruikt worden tijdens team meetings, casusbesprekingen en eigen individuele reflectie op een voorval.

Kies jij voor een positief perspectief? Wil jij ook toekomstkleur geven aan het leven van jongeren? Ben jij dankzij verbinding en volhouding een gamechanger als hulpverlener?

Bedankt voor jullie grote interesse in onze studiedag. Alle plaatsen zijn nu volzet en inschrijvingen werden afgesloten.

U mag volgend jaar meer van dit verwachten!

Schrijf je nu in voor deze inspiratiedag
Ben je werkzaam binnen gesloten hulpverlening?
Welke lunch wens je?
DE WORKSHOPS ZIJN VOLZET

Opgelet! Hier inschrijven maakt jouw inschrijving definitief.​

 

Vaste prijs voor de hele dag: 125 euro inclusief lunch en dranken.

 

Gelieve dit bedrag meteen na jouw inschrijving over te schrijven op rekeningnummer BE49 0019 0364 1871 met vermelding van jouw naam en de cijfers van jouw gekozen workshop (1-5).​

Bedankt voor je inschrijving!

Elke workshop heeft slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus schrijf je snel in. Indien jouw gekozen workshop volzet is, nemen wij contact op met jou.

Dit formulier accepteert geen inzendingen meer.

bottom of page